info@penzugyipraxis.hu

Bevezető

Úgy érzem magam most az infláció szóra gondolva (amely kritikusan magasra nőtt a napjainkban), mint a COVID idején, amikor mindennap csak az azzal kapcsolatos híreket olvashattunk, hallhattunk a tv-ben, rádióban. Sajnos ez az inflációs veszély is valós, pedig önmagában az inflációval, mint általános jelenség nem lenne gond. Itt a probléma a mértékkel van, amely ellen az MNB is „foggal körömmel” küzd egy ideje. Persze, hiperinflációs folyamatokról azért koránt sincsen még szó, de utoljára a rendszerváltás utáni összeomlott gazdaságunkban tapasztalt a lakosság ilyen mértéket..

Mi is az infláció pontosan?

Általános árszínvonal, általános növekedése. Az infláció, a pénz értékének csökkenését jelenti az idő múlásával. Az infláció akkor következik be, ha a pénz mennyisége a gazdaságban megnő, vagy ha a kereslet élénkül meg a rendelkezésre álló áruk és szolgáltatások iránt, és a kínálat nem tud lépést tartani ezzel a keresettel. Ennek eredményeként az árak növekednek, mivel több pénz van a gazdaságban, amely versenyképesebbé teszi az árakat. Az infláció hatása a gazdaságra és az egyénekre is változó lehet, és az árak növekedése jelentheti a fogyasztóerő csökkenését, a megtakarítások értékének csökkenését, a kamatlábak növekedését és az általános gazdasági instabilitást.

COVID-19, a kezdetek – okok a kritikusan magas infláció kialakulásában

Az állami beavatkozások és az ultra laza monetáris politikák, amelynek célja az államháztartások támogatása és a gazdaság élénkítése voltak, hozzájárultak általánosságban az infláció növekedéséhez is. Továbbá az alacsony kamatlábak, az adókedvezmények és a támogatási programok, valamint a központi bankok jelentős mennyiségű pénznyomtatása mind megágyaztak az árak növekedésének. Ezt tetézte a Covid-19 járványra adott államok és kormányzatok által tett intézkedések is.

Az infláció gyorsulása és megugrása a Covid-19 járvány idején kezdődött és számos tényezőből adódott. Először is, a járvány az egészségügyi válság és a számos országban bevezetett korlátozások miatt negatívan befolyásolta a termelékenységet és a gazdasági aktivitást. sok cégnél leállt a termelés vagy lelassult vagy végül bezárt. Ennek következtében a termelési láncok és a szállítási folyamatok megszakadtak, mert a gyárak leállása és az újra beindítása nagy kiesést eredményezett és rövid időn belül a globális ellátási láncokban zavart keltett, ez termék és árú hiányhoz vezetett, és már nem tudta kielégíteni a megnövekedett keresletet a kínálat, ami automatikusan növelte az árakat, másrészt a termelők és a kereskedőknek is egyre magasabb költségeket kellett elviselniük.

Összefoglalva a kereslet és a kínálat egyensúlya felborulást és az árak megállíthatatlanul növekedtek, különösen az olyan termékeknél, amelyek iránt nagyobb volt a kereslet, például az élelmiszerek és az egészségügyi termékek, de ugyanígy az alapanyag- és energiaárak emelkedésén is tapasztalható volt az ugrásszerű áremelkedés.

Az emelkedett infláció elleni küzdelem a világban

A kritikusan magas inflációs folyamatok jelentős problémákat okozott a jegybankok és a kormányok számára és erre az alábbi módokon reagáltak ennek megfékezésére

  • Monetáris szigorítások – A jegybankok szigorították monetáris politikájukat azzal a céllal, hogy visszaszorítsák az inflációt. A monetáris szigorítások a kamatok emelését és/vagy a mennyiségi enyhítés leállítását jelentették. Az ilyen intézkedések célja, hogy visszafogják a keresletet, és ezzel csökkentsék az árak emelkedését.
  • Fiskális szigorítások – A kormányok szigorítottak a fiskális politikájukon, és csökkentették a költségvetési kiadásokat vagy növelték (közvetlen vagy közvetett módon) az adókat. Az ilyen intézkedések szintén a kereslet visszafogására irányulnak, és segíthetnek csökkenteni az inflációs nyomást.
  • Árkontroll – Néhány országban a kormányok árkontrollt vezettek be bizonyos termékek és szolgáltatások esetében. Az árkontroll azt jelenti, hogy a kormány beavatkozik az árakba, és korlátozza azok emelkedését. Az árkontrollnak azonban lehetnek (és lettek is) mellékhatásai, például az, hogy a helyettesítő termékek árában átárazódás következik be, mert a kereskedő bukik az árkontrollon és ezen a veszteségen így kompenzál és kevesebbet rendel a termelőtől, aki így kevesebb terméket állít elő és/ vagy eladja más piacon.
  • Fokozott felügyelet és szabályozás – A kritikusan magas infláció elleni küzdelem érdekében a kormányok és a jegybankok szigorították a pénzügyi intézményekre vonatkozó szabályozásokat és felügyeletet. A szigorúbb szabályozások és felügyelet segíthetnek csökkenteni a pénzügyi kockázatokat, és így hozzájárulnak az infláció csökkentéséhez.

Milyen magas az inflációs helyzet nálunk és mi várható Magyarországon?

Magyar Nemzeti Bank 2022-es inflációs jelentése szerint a fogyasztói árak emelkedési üteme tovább folytatódott ősszel és elérte az 22,5 százalékot (2022 november). Az árak emelkedésének fő oka az élelmiszerek jelentős drágulása, azonban általánosan is magasabb az átárazás, mint a korábbi években. Az energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak növekedtek. A jelentés szerint a hazai infláció 2022-ben átlagosan 14,5-14,7 százalék körül alakul majd. Mára már azt is tudjuk, hogy 14,5% volt a helyes szám.

Az árak emelkedése jelentősen hozzájárult a vállalati nyereségek növekedéséhez, jelezve, hogy az infláció gyorsulása nemcsak a költségek növekedését, hanem a profitráták növekedését is tükrözi. Tovább gyorsult a termelői árak emelkedése, amit gyorsan követtek a fogyasztói árak. Ezért a téli hónapokban az infláció további gyorsulása volt tapasztalható (december 24,5; január 25,7; február 25,4%).

Azonban a globális hatások és a belső kereslet csökkenése egyre erősebb dezinflációs hatást gyakorol majd 2023 első felében, és a bázishatások is hozzájárulnak a fogyasztói árindex gyorsuló csökkenéséhez. A magyar fogyasztói árindex csökkenése 2023 második felében felgyorsul, az infláció pedig 2024-ben tér vissza a jegybanki toleranciasávba.

Az előrejelzés szerint a fogyasztói árindex 2023-ban 15,0-19,5 százalék, 2024-ben pedig 2,3-4,5 százalék között alakulhat. Ez azt jelenti, hogy rövid távon továbbra is magas lehet az infláció Magyarországon, de középtávon vissza fog térni a jegybanki toleranciasávba. Ha ennél pontosabb értéket szeretnénk majd látni, akkor a fogyasztói kosár pont értékének változását kell figyelni, ugyanis a KSH ennek változása alapján számítja az inflációt (közel 950 termék és szolgáltatás – európai normákhoz igazodva meghatározott súlyozással – árváltozását méri egy összesített mutatóban, a fogyasztói árindexben fejezi ki a kosár értékét). Ezt megteheted itt.

Hogyan védekezzünk a kritikusan magas infláció ellen alacsony kockázat mellett?

Elsősorban befektetési oldalról tudom és szeretném is megközelíteni a kérdést. Ha kockázatmentes befektetésre vágyunk, akkor jók lehetnek az állam által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, azaz a diszkont kincstárjegyek, állampapírok vagy pénzpiaci alapok is. Ráadásul most az elmúlt időszakhoz képest is rekord magas kamatokon/ hozamokon lehet vételi ajánlatot tenni.

  • Prémium Magyar Állampapír (PMÁP2030J) 16% hozam (egy évre fix, minden rá következő évben az előző évi inflációs adatok alapján kerül pontosan kiszámolásra a hozam, ami várhatóan jövőre tovább fog emelkedni..)
  • Bónusz Magyar Állampapír (2026/O) 15,17% hozam (3 havonta kamatfizetés és negyedévente változik a hozam. A 3 hónapos hátralévő futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával)
  •  Diszkont Kincstárjegy (D230419 – D240221) 14,07-14,81% hozam (naponta változik az árfolyamtól függően, de megvételtől számítva lejáratkor névértéken fizet ki, azaz lejáratig tartva fix a hozam. Mivel itt maximum 1 éves időtávok vannak, így leginkább tervezhetőek)

Az irányadó kamatnak jelenleg az egynapos O/N betéti tenderen meghatározott 18%-os kamatláb tekinthető, amely 2022.10.14 óta fennáll. Amíg ilyen sérülékeny a magyar deviza és ilyen hektikusan reagál a világpiaci hírekre (rövid időre újra-újra megjelennek a spekulánsok), valamint az infláció mértéke ilyen kritikusan emelkedett szinten van, addig ez a mérték velünk maradhat.