info@penzugyipraxis.hu

Alig több, mint 1 évig igényelhető már csak a babavárókölcsön. Fontos változások történtek a nyár végén az igényléssel kapcsolatban és január 1.-től az önerőként felhasználhatóságában is.

A Babaváró hitel iránt érdeklődők csaknem ötödének a 3 éves folyamatos társadalombiztosítási (tb) jogviszony teljesítése jelenti a legnagyobb kihívást. A Babaváró támogatás az idén, a lakáshitel után, a második legnépszerűbb lakossági finanszírozási forma, ám idén júliusig mégis mintegy 9 százalékkal kevesebb ilyen kölcsönt folyósítottak, mint a megelőző év hasonló időszakában.

Módosultak a hitelfelvétel előírásai. Míg eddig a hároméves tb jogviszonyban összesen legfeljebb 30 nap lehetett a megszakítás mértéke, addig mostantól akár többször is szünetelhet, a lényeg az, hogy ezek egyike se tartson tovább 30 napnál. Ez azért jelenthet segítséget, mert a járvány miatt sokan voltak kénytelenek munkahelyet váltani.

VÁLTOZÁS AZ IS, HOGY AZ ÖZVEGY, AZ ELHUNYT HÁZASTÁRS HALÁLÁT KÖVETŐEN – DE LEGKÉSŐBB GYERMEKE SZÜLETÉSÉT MEGELŐZŐ NAPIG – IGÉNYELHETI EGYEDÜL IS A BABAVÁRÓ HITELT.

A munkanélkülieknek járó álláskeresési járadék időszaka – ez legfeljebb 90 nap lehet – ugyancsak tb jogviszonynak minősül. A felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően a következő, Babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig akár 6 hónap megszakítás is eltelhet, vagyis a 30 nappal itt sem kell számolni.

A módosítás a piaci gyakorlatra és kockázatokra reagálva hatályon kívül helyezi a babaváró kölcsönökre vonatkozó speciális szabályozást, mely alapján ezek igénybevételét követő 90 napon belül igényelt jelzáloghitel esetén a babaváró kölcsön legfeljebb 75 százalékát lehet jelenleg figyelembe venni önerőként, 25 százalékával pedig a jelzáloghitel összegét kellett növelni a hitelfedezeti mutató számításakor. Ez azt jelenti, hogy az igénylés után azonnal fel lehet használni az egész igényelt babaváró hitelt 100%-ban önerőnek.

Ez azt jelenti, hogy ha csak a babavárókölcsön az önerőnk, akkor 20%-os önerővel számolva a korábbiakhoz képest (eddig 37,5M Ft volt a max) már egy 50 milliós ingatlant is meg lehet vásárolni. Tehát, amennyiben az adott család nem (vagy minimális) önerővel rendelkezik, akkor így 12,5 millió forinttal magasabb értékű ingatlanban is gondolkozhatnak a hitelképességük függvényében. Sőt ezt meg is fejelheti a CSOK támogatás, mint önerő 600e Ft-tól 10M Ft-ig. Az új rendelet január elsejét követően lép hatályba, ettől függetlenül gyakorlati alkalmazása eltérő lehet pénzintézetenként. Erről majd később, amikor már bevezették, bővebben foglalkozunk majd!

A babaváró hitelek önerőként való beszámítására vonatkozó elvárásokat az MNB a tárgyban korábban kiadott, és a Rendelet módosításával egyidejűleg módosított vezetői körlevélben kommunikálja az intézmények felé – írja a pénzintézetek tájékoztatásával kapcsolatban az MNB, amely itt olvasható a közleményükben

A Rendelet módosítása 2022. január 1-jén lép hatályba.