info@penzugyipraxis.hu

Ismét közeledünk az év végéhez. Ilyenkor már mindenki karácsonyi lázban ég. Mindenki számol, tervez, hogy mennyit költ, mennyi marad a családi kasszában a karácsonyi vásárlások után és elgondolkozik, hogy hova is tegye a megtakarított pénzecskéjét.

A mostani helyzetben talán még inkább fontos erről beszélni és tenni, ugyanis a jelenlegi infláció mellett a befőttesüvegnek vagy a folyószámlán tartott pénznek óriási értékvesztése van. Tapasztalhatjuk az élelmiszerárak vagy akár a benzinár növekedésén is, sőt jelenleg nehezebb olyan dolgot mondani, aminek csökkent az elmúlt hónapokban az értéke, mint olyat, aminek nőtt. Az idei évi infláció kiugróan magas (októberben 6,5%-ot mért a KSH a tavaly évi adatokhoz képest), ezért nem mindegy, hogy mit kezdünk a megmaradt pénzünkkel.

Most összeszedtük neked, hogy mibe érdemes még idén gondolkoznod, hogy infláció felett tudjál gondoskodni magadról és a családodról.

Szerintünk az első és legfontosabb dolog – főleg most ilyen covid időszakban – az egészség. Sajnos még mindig kevesen élnek vele pedig egyre többen ismerik az egészségpénztár intézményét. Egy dologban biztosan egyetérthetünk, hogy az egészséggel kapcsolatos kiadásokat nem tudjuk megspórolni, viszont enyhíthetünk rajta.

EGÉSZSÉG -ÉS ÖNSEGÉLYEZŐ PÉNZTÁRAK (A TOVÁBBIAKBAN: PÉNZTÁRAK)

Tudni illik, hogy az egészséggel kapcsolatos kiadások után jogosult minden adózó állampolgár Személyi jövedelem adójának visszatérítésére. Ennek a mértéke igen jelentős, 20%, évi maximum 150.000 Ft. Sokan elbagatellizálják ennek a jelentőségét, viszont szülőként tapasztalatból mondhatom, hogy könnyen ’’kimaxolható’’ ez az összeg, ha egész évben odafigyelünk rá.

Tehát 750.000 Ft befizetésével még év végén tudjuk realizálni a fix 150.000 Ft adókedvezményt.

Jó-jó, de mire is költhetjük el?

A pénztáraknak széleskörű felhasználási módja van. egészséggel kapcsolatos kiadásoktól kezdve

 • különböző egészségügyi és prevenciós szolgáltatásokra,
 • szociális probléma esetén kiegészítő ellátásokra (Idősgondozás)
 • Gyermekszülés támogatása
 • Csecsemőgondozási díj (CSED) és a gyermekgondozási díj (GYED) kiegészítése
 • Gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) és a gyermeknevelési támogatás (GYET) kiegészítése
 • Felsőoktatási intézményben tanulók, költségtérítése
 • Nevelésiév-kezdési, tanévkezdési támogatás
 • Lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása

Ezekről bővebben egy másik cikkben írunk még!

ÖNKÉNTES NYUGDÍJÉNZTÁRAK

Az egyik nyugdíjcélú megtakarítás, melynek célja, hogy aktív éveinkben, adózott jövedelmünkből vállalt pluszbefizetésekkel előtakarékoskodjunk nyugdíjas éveinkre, és ezzel megőrizzük azt az életszínvonalunkat, amelyet aktív dolgozóként elértünk. A Nyugdíjpénztár egyéni nyugdíjszámlát vezet minden pénztártag részére, amelyen folyamatosan (honlapon keresztül is elérhető) nyomon követhetőek a befizetések, az elért hozamok, a jóváírt adókedvezmények.

Itt is 20% az adókedvezmény, évi maximum 150.000 Ft. Ugyanakkor az önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári és önsegélyező pénztári befizetések adókedvezménye továbbra is összevonandó, az együttes adókedvezmény mértéke sem haladhatja meg az évi 150 000 Ft-ot.

A felhalmozott megtakarításhoz adómentesen kizárólag 10 éves tagsági jogviszony után lehet hozzányúlni, amennyiben a pénztártag korábban már elérte a nyugdíjkorhatárt vagy megszerezte a nyugdíjjogosultságot. Ha nem értük még el, akkor a hozamokat tudjuk 3 évente felvenni (10 év eltelte után). Minden más esetben adókötelesen (SZJA+SZOCHÓ) tudunk hozzáférni a megtakarításunkhoz.

NYUGDÍJ-ELŐTAKARÉKOSSÁGI SZÁMLA (NYESZ)

2005-ben fogadták el azt a törvényt, amivel megteremtették a NYESZ számlát. Típusát tekintve egy értékpapír számla, amely abban különbözik a bankbetéttől, a lekötéstől, vagy akár a nyugdíjpénztáraktól, hogy kereskedési céllal hozták létre.

A NYESZ számlán a következő eszközökbe fektethetünk az EGT (Európai Unió, Izland Norvégia és Liechtenstein) államaiban:

 • bejegyzett befektetési alapokba, 
 • tőzsdéin forgó értékpapírokba (részvény, kötvény, befektetési alap, stb), 
 • állampapírokba.

Viszont csak azok közül a papírok közül választhatsz, amelyet a számlavezető bank értékesítési politikája lehetővé tesz számunkra.

Mivel a Nyugdíj Előtakarékossági Számla értékpapír kereskedelemre szolgál, ezért elengedhetetlen hozzá némi szakértelem, ennek hiányában ugyanis a banki ügyintézőktől nem igazán lehet szakszerű segítséget kapni.

A NYESZ-re igénybe vehető adó visszatérítést éves maximum 100.000 Ft értékben, a tárgyévben befizetett összeg legfeljebb 20%-áig, melyet az egyenlegen írnak jóvá.

A felhalmozott megtakarításhoz adómentesen – az önkéntes nyugdíjpénztárhoz hasonlóan kizárólag 10 éves tagsági jogviszony után lehet hozzányúlni, amennyiben a pénztártag korábban már elérte a nyugdíjkorhatárt vagy megszerezte a nyugdíjjogosultságot. Ha nem értük még el, akkor adókötelesen tudunk hozzáférni a megtakarításunkhoz (ua. nyugdíjpénztár esetén + az adókedvezményt is vissza kell fizetni 20%-val növelten).

 NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS

A nyugdíjbiztosítás egy olyan megtakarítással kombinált életbiztosítás, amire 20%-os, évente legfeljebb 130.000 forint adókedvezményt vehet igénybe, az SZJA-ként befizetett adóból.

AZ SZJA törvényben szabályozva van, hogy az alábbi esetekben kell a nyugdíjbiztosításnak térítenie:

 • Lejáratkor, vagyis amikor eléred a szerződés indításakor aktuális nyugdíjkorhatárt, ami jelenleg a 65. életév.
 • 2. Nyugdíjba vonuláskor, vagyis, ha a nyugdíjkorhatár elérése előtt hivatalosan nyugdíjba vonulsz.
 • 3. Rokkantság esetén, ha a TB szerint legalább 40%-os sérülést szenvedsz el.
 • 4. Halál esetén, ilyenkor az általad megadott kedvezményezett kapja meg a pénzt, természetesen adó-, és illetékmentesen.

A nyugdíjbiztosításokra éves 20% de maximum 130.000 Ft adójóváírást vehet igénybe, amelyet szintén az egyenlegen írnak jóvá. Az idő előtti hozzáférést tekintve, az adókedvezmény 20%-val növelten való visszafizetésén túl a 6. év előtt 15% kamatadót, a 6. és a 10. év között pedig 8% 10 év eltelte után pedig 0% kamatadót vonnak le a visszavásárlási értékből.

Mivel a gyermek(ek)et nevelő szülők az idei évi adójukból visszatérítésre jogosultak a 2020-as évi átlagjövedelem (br. 449.400 Ft/ hó) mértékéig, ezért sokan eleve visszakapják a 2021-ben befizetett teljes személyi jövedelem adójukat.

Nekik már év elején érdemes ezekre a lehetőségekre visszatérni, ugyanis a magas infláció jövőre is velünk maradhat!

Összefoglalás:

2 részre oszthatjuk az összesen visszatéríthető adókedvezményt, ami akár így 280.000 Ft/ év is lehet.

 • Önkéntes pénztárákban összesen 150.000 Ft/ év
 • NYESZ és/vagy Nyugdíjbiztosítás 130.000 Ft/ év

Kiknek javasoljuk a konzultációt?

 • Azoknak, akik bizonytalanok, hogy marad-e még adójuk ezekre az opciókra (családi adókedvezmény is beleszámít az összegbe),
 • azok, akiket nem (vagy még nem) érint a gyermek(ek)et nevelő szülők adóvisszatérítése
 • akik nem (vagy részben) hallottak ezekről a lehetőségekről és – még nem tették meg az első lépéseket vagy érdekelné összehasonlítás – érdekes lehet számukra

akkor egy díjmenetes konzultáció keretein belül kaphatnak tájékoztatást.